Wat betekent het label ‘echt leer’ ?

Welke factoren spelen een rol bij de kwaliteit van leer?

Echt leer: Het label ‘echt leer’, oftewel ‘Genuine Leather’, is de verzamelnaam voor alles wat technisch gezien de huid van een dier is. Dus niet alleen de koeienhuid maar ook de huid van varkens, schapen, herten, paarden en huiden van de meer exotische leersoorten afkomstig van alligators, struisvogels, slangen en pijlstaartroggen vallen onder ‘echt leer’. Alleen zullen de betere leerleveranciers de term ‘echt leer’ niet snel gebruiken. Waarom niet? Om dit te begrijpen is het goed om eerst uit leggen hoe de huid opgebouwd is.

De huidopbouw De koeienhuid is grof in drie delen te verdelen. De buitenste laag van de huid, net onder de haren heet de nerf ( the Grain).  Het is de sterkste laag van de huid. De top bevat robuuste , kruiswijs geranschikte vezels die zowel collageen bevatten, wat de vezels sterkte geeft, alsmede elastine dat  voor veerkracht zorgt. Dat moet ook, want het beschermt de koe in het wild om bestand te zijn tegen roofdieren, prikkeldraad en weersinvloeden etc.  In de lagere gedeelten valt een losser verband van de vezels op. ( the Junction) Hier gaat de huid over in het ‘gespleten’ of vlezige deel van de huid. ( the Split) Deze huidlaag, ook wel splitlaag genaamd is het zwakste leerlaag van de huid.

Maar het is wat er vanaf dit punt gebeurten wat de kwaliteit van een leersoort bepaalt.

The Grain : De buitenste huidlaag.

Meer dan 65% van alle leer is afkomstig van een koeienhuid. Deze huid komt als restproduct van de vleesindustrie in een leer looierij. Hier vindt de bewerking van de huid plaats tot rundleer of runder suède. Omdat de volwassen runderhuid veel te dik en zwaar is voor verwerking in bijvoorbeeld de auto,-en meubelbranche of voor de industrie voor kleding, schoenen en accessoires, worden de huiden in verschillende lagen gespleten. Dit betekent dus dat je uit één runderhuid drie of vier verschillende lagen krijgt. Elke laag heeft zijn eigen kwaltieit en duurzaamheid. Elke laag is echt leer, maar alleen de buitsenste laag ( the Grain betekent ‘de Nerf’ ) is sterk en duurzaam.

Bij de zogenaamde Volfnerf leer ( FULL GRAIN ) is het leeroppervlak in zijn meest natuurlijke staat. Inclusief de aanwezige rimpels en imperfecties als littekens. Het verwijst naar de volle onvervalste huid in zijn natuurlijke vorm. Het is het beste leer wat je kunt krijgen. Leer met diepte, rijkdom en karakter en marmer kleurschakeringen. Het is het duurste en de hoogste kwaliteit leer. Volnerf gaat een leven lang mee, is bestand tegen water en is het enige type leer dat met de tijd mooier wordt.

Indien er oneffenheden in de buitenste huidlaag zitten, kan er gekozen worden om deze te schuren en te polijsten. In dat geval heb je nog steeds de goede kwaliteit buitenste laag maar is de originele oppervlakte aangetast en een paar millimeter dunner. Dat verzwakt de leerlaag enigzins. Bovendien wordt in de meeste gevallen er een kunstmatige korrel of coating aangebracht op de oppervlakte waar hij geschuurd is.  Vanwege de bewerkingen mag op dit moment de huid geen Volnerf meer genoemd worden. Het heet dan  (TOP GRAIN ) oftewel Topnerfleer. De natuurlijke karakteristieke marmerkleuren van het leer, vervagen en de huiden krijgen een meer uniforme afwerking door de bewerkingen. De topgrain is nog steeds duurzaam, maar niet zo duurzaam zijn als de FULLGRAIN leer. Vandaar dat Topnerf leer het op één na duurste en één na sterkste leer is dat er bestaat.

De mate van bewerken van de Topgrain bepaald de uiteindelijke de kwaliteit en prijs van het leer. Gescheurde huiden of huiden met veel beschadigingen, kunnen dieper geschuurd worden of een reliëf opdruk krijgen. Hoe dieper geschuurd, hoe zwakker het leer!. Bij intensief bewerken wordt de topgrain ook wel gecorrigeerde nerfleer genoemd en die zijn daarom ook weer goedkoper als de topnerf. Deze met coatingsbewerkte leer zullen op den duur verslijten waardoor je zeker niet kan stellen dat ze  mooier worden in het dragen! Al zullen sommige verkopers dat wel graag zo willen verkopen;-)

The Split : De zwakste en goedkoopste leerlaag van de runderhuid is de splitlaag. Je zou dit niet echt een “leer” willen noemen omdat het vrij snel verslijt. Het is de laagste en goedkoopste kwaliteit van de huid, maar mag ook het label “echt leer” krijgen. Technisch gezien is het leer, maar van het oorspronkelijke karakter en duurzame eigenschappen is niet veel meer terug te zien.

Conclusie: Het label ‘echt leer’ zegt dus niets over de oorsprong of de kwaliteit van het leer. Sterker nog, het zal in veel gevallen juist een item zijn van zeer lage kwaliteit. Een massaproductie waarbij alle artikel dezelfde uniforme kleur en/of kunstmatig opgedrukte leernerf heeft gekregen. Producten uit de dure buitenste huidlaag en producten van zwakke goedkope onderlagen, mogen beide het label ‘echt leer’ dragen. Maar de goedkope producten uit de splitlaag, mogen geen Nerfleer ( Grainleather ) heten. Leveranciers van kwaliteits producten zullen daardoor liever voor een andere benaming kiezen als ‘echt leer” om zich te kunnen onderscheiden.